Thematafel Pinksteren

Gepubliceerd op 5 april 2024 om 12:40

Prachtige feestdagen, maar ook wat onbekend en ondergesneeuwd: Hemelvaart en Pinksteren. Ik vond het erg mooi om hier een thematafel voor te bedenken!

Ik heb tien vilten appeltjes gemaakt voor de tien dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren. Elke dag hangen we een nieuw appeltje aan de takken. Je kan de appeltjes natuurlijk ook aan een slinger hangen! Je kan dit doen samen met je kind, maar ook met je klas als leerkracht en natuurlijk ook als volwassene voor je zelf. 

De appeltjes verwijzen naar twee dingen:

De eerste betekenis van Pinksteren is het Wekenfeest: de eerste oogst werd dan aan de Heere gewijd! Nadat de Heilige Geest op Pinksteren is uitgestort, krijgt dat een diepere betekenis. Op de Pinksterdag komen 3000 mensen tot geloof in Jezus: ook een oogst voor God! En met dat werk gaat de Heilige Geest nog steeds door: er komt een grote oogst: een menigte die niemand tellen kan! Door elke dag een appeltje erbij te hangen, wordt de oogst steeds meer! 

Daarnaast moest ik ook denken aan de vrucht van de Geest, die beschreven staan in het Galaten 5. De vrucht van de Geest bestaat niet uit allemaal losse vruchten, maar is één vrucht. Denk bijvoorbeeld aan een mandarijn, die bestaat uit verschillende partjes. 

Voor de appeltjes heb ik zelfmaakpakketjes gemaakt en die zijn te koop in de webshop! Je kan ze ook 'kant en klaar' kopen. Let er wel op dat de zelfmaakpakketjes rond 25 april verzonden worden. De kant en klare appeltjes worden ca. 2 weken na bestelling verzonden  omdat ze met de hand worden gemaakt. Je kan ook zelf appeltjes van papier knutselen. 

 

De handreikingen zijn hier onder gratis te downloaden. Ik heb twee varianten gemaakt, een beetje afhankelijk van de leeftijd van je kinderen of wat jou het meeste aanspreekt. De handreikingen zijn ook voor volwassenen goed te volgen. 

De eerste variant gaat meer over de oogst: bid samen met je kinderen of alleen elke dag na het ophangen van het appeltje een gebed voor de komst van Gods Koninkrijk. Benoem een concrete situatie. Misschien ken jij of kennen jullie een zendeling, iemand uit de omgeving die niet gelooft of een missionair initiatief. Dit sluit aan bij  het initiatief 'Thy Kingdom come'. 

Bij de tweede variant hang je ook elke dag een appeltje op, maar overdenk je elke dag een onderdeel van de vrucht van de Geest, die genoemd worden in Galaten 5. Bij elke dag is een opdracht bedacht die je, samen met je kinderen of alleen, kan doen. Belangrijk hierbij is om te zeggen dat de tien verschillende appeltjes niet de verkeerde suggestie moeten wekken dat er verschillende vruchten van de Geest zijn. Het is één vrucht, met verschillende onderdelen. Mooi om elke dag stil te staan bij één onderdeel daarvan. 

de vrucht van de Geest - appelslinger
PDF – 4,8 MB 74 downloads
De Vrucht Van De Geest Appelslinger Pdf
PDF – 4,8 MB 66 downloads

Zijn je kinderen nog heel klein, zoals bij mij het geval is, dan kan je het ook heel eenvoudig houden. Elke dag bij het ophangen van een nieuw appeltje, benoem je dat het Pinksterfeest eraan komt! Je kan een eenvoudig Pinksterlied zingen bij dit moment. Een lied wat ik vorig jaar aan mijn toen twee jarige zoontje heb geleerd is:

Op het Pinksterfeest

Kwam de Heilige Geest

Ieder die God vreest

Bid Hem om die Geest

 

Ben je groot of klein

Heb je vreugd' of pijn

Laat je bede zijn:

Heere, maak mij rein

Een ander mooi lied, wat hier heel goed bij past, is het lied: 'Dit is nog maar het begin.  De lijn tussen het oogstfeest en het werk van de Heilige Geest, wordt hier heel mooi weergegeven! Hierbij het laatste couplet van het lied, maar ik zou het zeker even op zoeken en luisteren (kan op YouTube). Er is ook gratis bladmuziek verkrijgbaar. 

 

Maar dit is nog maar het begin

Want de grote oogst zal nog komen

Als volken eens samen gaan stromen

En al Gods kinderen verzameld zijn

Wat een grote oogst zal dat zijn!

- Christian Verwoerd - 

Veel zegen gewenst! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.